Макрон підписав суперечливий антипротестний закон

Четвер, 11 квітня 2019, 16:01

Президент Франції Еммануель Макрон підписав законопроект, що надає силовикам ширші повноваження на демонстраціях.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RFI.

Законопроект, затверджений парламентарями в лютому, спрямований проти насильства під час акцій протесту "жовтих жилетів", які почалися в листопаді минулого року.

11 квітня міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер заявив, що цей закон "захищає французів перед лицем невпевненості та насильства, захищає наші інституції і свободи".

Водночас Конституційний суд Франції на початку місяця заблокував один з центральних і найбільш суперечливих елементів нового закону. Суд підтвердив заборону закривати обличчя на акціях, проте відхилив статтю, яка давала право поліції заборонити будь-кому брати участь в демонстраціях, якщо особу попередньо визнають загрозою громадського порядку. 

У Франції засудили чоловіка, який незаконно вимагав компенсацію як жертва теракту у Парижі

Проте закон також дозволяє поліції на вимогу прокурора обшукувати речі учасників та автівки в районі проведення демонстрацій.

За приховування обличчя під час демонстрації можна буде отримати рік у в'язниці і 15 тис. євро штрафу.

Нагадаємо, прем'єр Едуар Філіп в понеділок оприлюднив результати тримісячних "національних дебатів", які у відповідь на протести розпочав Макрон, щоб звичайні люди могли висловити свою думку про економіку і політику Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.