Норвегія третій рік поспіль очолила рейтинг свободи преси, Україна – 102-га

Четвер, 18 квітня 2019, 12:51

Норвегія продовжує лідирувати у рейтингу свободи преси.

Про це свідчать результати рейтингу "Репортерів без кордонів", повідомляє "Європейська правда".

До першої десятки рейтингу, окрім Норвегії, увійшли ще шість європейських країн: Фінляндія, Швеція, Нідерланди, Данія, Швейцарія та Бельгія.

До країн з найменш вільною пресою віднесені Туркменістан, Північна Корея та Еритрея.

В цілому "Репортери без кордонів" оцінюють ситуацію зі свободою преси у світі як тривожну: умови роботи журналістів погіршуються як в авторитарних країнах, так і в країнах, які традиційно вважаються безпечними для представників ЗМІ.

Ситуація зі свободою преси вважається хорошою тільки в 16 з 180 країн, розглянутих в рейтингу.

Україна займає у рейтингу 102-гу сходинку, її позиція в порівнянні з попереднім роком не змінилася. При цьому серед країн "Східного партнерства" ситуація зі свободою преси гірша тільки в Білорусі, яка перебуває на 153-му місці  і в Азербайджані (166 місце).

Автори рейтингу відзначають, що Україна має розмаїтий медіа-ландшафт, а її влада прийняла низку довгоочікуваних реформ після революції 2014 року, включаючи закони про прозорість володіння ЗМІ та доступ до державної інформації.

"Але, як показала ситуація з недофінансуванням нового незалежного громадського мовника, ці досягнення є крихкими. Ще більшою є потреба послабити жорсткий контроль олігархів над засобами масової інформації, заохотити редакційну незалежність і боротися з безкарністю", - йдеться у звіті "Репортерів без кордонів".

Також відзначається, що інформаційна війна з Росією мала негативні наслідки для свободи преси через заборони на російські ЗМІ та соціальні мережі, чорні списки іноземних журналістів.

"Вибори, що проводяться у 2019 році, підсилюють напруженість: частішими стають погрози та напади, порушення конфіденційності джерел, спостереження за журналістами-розслідувачами та маніпулювання новинами", - йдеться у документі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.