Кальюлайд: я ображаюся, коли кажуть, що російськомовні - загроза для Естонії

П'ятниця, 19 квітня 2019, 16:30

Для російськомовних громадян Естонії важливі європейські цінності і свободи.

Про це заявила президентка Естонії Керсті Кальюлайд після зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним у Москві, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Коммерсант".

"Говорячи з іноземними журналістами, я часто чую: "У вас величезна російськомовна меншина, це повинно бути загрозою для вашої безпеки". Я на таке ображаюся. Інша мова ще не означає інших поглядів на життя. Для російськомовних громадян Естонії важливі європейські цінності і свободи в тій же мірі, як і всім, кому пощастило жити в Європі. І я абсолютно впевнена, що російськомовні естонці поділяють цілі естонського уряду так само, як і ті, хто говорить естонською", - сказала вона.

Розвідка Естонії: якщо з Лукашенком щось трапиться, РФ може напасти на Білорусь, а потім на Балтію

Вона також назвала "дуже щедрим з боку нашого уряду" той факт, що до 9-го класу включно естонські школярі можуть 100% предметів вивчати російською.

"Це була цікава і тривала зустріч, яка пройшла в поважній атмосфері. Я дуже ціную те, що президент Путін погодився провести цю зустріч, хоча він знав, що ми будемо обговорювати і складні питання теж. Але між сусідами завжди зберігаються якісь контакти і відносини, і ми знайшли спосіб їх обговорити і дати людям надію на те, що прогресу досягти можливо. Звичайно, Естонія - член ЄС і повністю підтримує європейський механізм санкцій, територіальну цілісність України і Грузії", - зазначила Кальюлайд.

Зазначимо, востаннє президент Естонії відвідував Росію 8 років тому. Литва закликала Таллінн узгоджувати дії після візиту Кальюлайд до Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: