Німецький комік притягнув Меркель до суду у справі вірша про Ердогана

Вівторок, 2 квітня 2019, 12:40

Німецький сатирик Ян Бемерман подав до суду на канцлера Ангелу Меркель через її коментарі про вірш 2016 року, в якому той жорстко висміяв президента Туреччини Таїпа Ердогана.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Меркель спочатку описала вірш як "цілеспрямовано образливий", хоча пізніше вона сказала, що це була помилка.

Вірш Бемермана спричинив дипломатичну кризу між Німеччиною та Туреччиною у 2016 році і призвів до розслідування проти німецького коміка. У травні 2016 року суд у німецькому місті Гамбурзі заборонив повторну публікацію та цитування більшої частини вірша.

Представник адміністративного суду Берліна повідомив, що позов Бемермана проти Меркель містить дві частини: по-перше, він хоче, щоб суд заборонив їй публічно повторювати, що його вірш "цілеспрямовано образливий". Якщо суд відхилить це клопотання, Бемерман попросив суд офіційно заявити, що оцінка Меркель його вірша була незаконною.

Берлінський суд заслухає справу 16 квітня, а потім також винесе вердикт. Меркель особисто не з'явиться в суді, але її представить адвокат.

Партія Ердогана оскаржить вибори у Стамбулі, де її кандидат відстає на кілька тисяч голосів

Вірш містить твердження, що Ердоган дивився дитячу порнографію і мав секс з тваринами. Бемерман запевняє, що мав на меті показати різницю між законною критикою та справжніми образами. 

Він також сказав, що хотів покритикувати застарілий німецький закон, який криміналізував образи глав іноземних держав, і вказував на численні судові позови Ердогана в інших країнах.

Ердоган попросив німецький уряд розпочати розслідування проти Бемермана. Пізніше розслідування було скасовано, хоча частини вірша досі заборонені. 2017 року Німеччина скасувала закон, що вимагав дозволу уряду для кримінального переслідування осіб за звинуваченням в образі глави іншої держави.

Після того як у 2016 році Меркель назвала вірш "цілеспрямовано образливим", уряд Німеччини доручив прокуратурі взяти справу до суду на прохання Туреччини. Адвокат Бемермана стверджував, що це підмінило досудове слідство і мало значні наслідки для його клієнта. Меркель пізніше назвала помилковою свою оцінку твору.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.