Банановий протест: поляки влаштували флешмоб проти цензури в Національному музеї

фото
Понеділок, 29 квітня 2019, 17:29

Польські митці і користувачі соцмереж поширюють фотографії з бананами на знак протесту проти вилучення з експозиції Національного музею у Варшаві роботи, яка зображає дівчину за поїданням цього фрукта.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Wirtualna Polska.

Директор Національного музею в понеділок вирішив повернути до експозиції роботи художниць Наталії LL і Катажини Козири.

Роботи Наталії LL "Споживацьке мистецтво" 1972 року і "Поява Лу Саломе" Катажини Козири з 2005 року були вилучені з галереї мистецтва 20-го і 21-го століття в Національному музеї у Варшаві в п'ятницю.

Одна з робіт – "Споживацьке мистецтво" - включає в себе відео і цикл фотографій, які зображають молоду білявку, яка їсть банан. Робить вона це в еротичний спосіб, що є задумом авторки.

 

Рішення про вилучення робіт з експозиції прийняв директор музею  Єжи Мізьолек, який заявив, що оскільки йдеться про Національний музей, то не слід явно демонструвати мистецтво з гендерною тематикою. Він також розповів про скарги вчительок, які проводили лекції в музеї, що подібні роботи "розбещують молодь".

Вилучення робіт викликало величезне обурення серед митців і користувачів соцмереж. В інтернеті стали масово поширювати відео і фотографії зірок і пересічних поляків з бананами.

 

В рамках протесту на Facebook організували дві акції "Поїдання бананів перед Національним музеєм" і "Національне поїдання бананів", зацікавленість у яких виявили тисячі людей. О 18.00 у понеділок під Національним музеєм мали зібратися мешканці Варшави і організувати на знак протесту  поїдання бананів.

" Мені добре відоме місце робіт Наталії LL і Катажини Козири в польському мистецтві. Місія Національного музею у Варшаві полягає в тому, щоб представити різні художні напрямки і позиції, що в умовах дуже обмеженої площі експозиції означає, що мають відбутися творчі зміни, а певні твори повинні повернутися у фонди, щоб поступитися місцем іншим. У зв'язку з ситуацією, яка склалася,  я прийняв рішення про подальше експонування зазначених робіт", - заявив Мізьолек у понеділок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.