5 операторів ЄС допоможуть Україні створити незалежного оператора ГТС

Середа, 3 квітня 2019, 10:55

П’ять провідних європейських операторів допоможуть НАК "Нафтогаз України" створити незалежного оператора газотранспортної системи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу "Нафтогазу".

"Нафтогаз", "Укртрансгаз" та "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п’ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими у підтримці процесу анбандлінгу та подальшій участі в управлінні українською ГТС. Мета співпраці – допомогти українській стороні створити незалежного оператора ГТС відповідно до європейського законодавства, після чого європейські партнери зможуть долучитися до управління оператором ГТС", - сказано у повідомленні.

''Нафтогаз'': "Північний потік-2" не запустять до 2020 року

До робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) та Fluxys S.A. (Бельгія).

У "Нафтогазі" зазначають, що на цьому етапі профільні експерти європейських операторів допомагатимуть зі створенням незалежного українського оператора ГТС і поданням заявки на його сертифікацію до українського регулятора НКРЕКП та Секретаріату Енергетичного співтовариства, а також братимуть участь у розробці плану модернізації ГТС для забезпечення її технічної надійності та ефективності.

"Газпром" впевнений, що "Північний потік-2" буде збудовано цього року

Європейські оператори також надаватимуть консультаційну підтримку в ході спільних засідань правління та комітету з анбандлінгу наглядової ради "Нафтогазу".

Подальша співпраця між операторами ГТС та МГУ обговорюватиметься окремо.

НАК "Нафтогаз України" має передати газотранспортні активи новому незалежному оператору до 1 січня 2020 року. Як відомо, анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.