У Німеччині дозволили позбавляти громадянства осіб, що воювали за терористів

Четвер, 4 квітня 2019, 08:50

Уряд Німеччини схвалив пропозицію Міністерства внутрішніх справ, згідно з якою німців з подвійним громадянством можуть позбавити німецького за участь в бойових діях на боці терористичних угруповань.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Не виключено, що це стосуватиметься й тих, хто підтримує сепаратистів на Донбасі, йдеться у матеріалі. Ініціатива німецького МВС у першу чергу спрямована на те, щоб зупинити жителів ФРН з подвійним громадянством, які мають намір вступити до лав ІДІЛ, пояснив офіційний представник канцлерки Штеффен Зайберт.

Але може йтися не лише про це терористичне угруповання, але й про осіб, які вирішили воювати на Донбасі проти України.

Як пояснив прес-секретар МВС Зерен Шмідт, усе залежить від конкретного випадку, від участі в конкретних бойових операціях на території іноземних держав. "Передусім у фокусі нашої уваги потенціал салафітів, готових битися на боці ІДІЛ", але нове правило буде відкритим, тобто поширюватися на участь у будь-яких терористичних операціях за кордоном", - сказав він.

Розмінування на Донбасі на межі зриву через Верховну раду - посол Британії

Шмідт не виключив можливості позбавляти німецького громадянства осіб, якщо в суді буде доведено, що їхні дії на сході України можна кваліфікувати як участь у бойових діях на боці терористичного угруповання.

Він не назвав бойовиків "ДНР" чи "ЛНР" терористичним угрупованням, але процитував поправки до відповідного закону. Поняття "терористичне угруповання" у них сформульовано досить широко й передбачає, зокрема, "воєнізовані збройні формування, які мають на меті, порушуючи міжнародне право, насильно ліквідувати структури іноземної держави та створити натомість нові державні чи квазідержавні структури".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.