Нові правила ЄС ускладнять, але не зупинять "Північний потік-2" - євродепутат

Четвер, 4 квітня 2019, 13:34

Депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс стверджує, що оновлені газові правила ЄС, які у четвер схвалив Європарламент, здатні ускладнити запуск проекту "Північний потік-2", але повністю його не зупинять.

Про це йдеться у заяві євродепутата, яка є в розпорядженні "Європейської правди".

"Газпром" також повинен буде дотримуватися правил ЄС в майбутньому. Відокремлення виробництва і управління обмежить потужність газового гіганта. Це ускладнить проект "Північний потік-2" і, можливо, затримає його, але не зупинить", - підкреслила Ребекка Гармс.

"Північний потік-2" зробить економіку Німеччини заручницею РФ - США

Вона зазначила, що заява російського міністра енергетики про те, що транзит газу через Україну повністю припиниться після того, як "Північний потік-2" почне працювати, показує, що трубопровід є стратегічним проектом проти інтересів України.

Гармс нагадала, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель пов'язує свою підтримку проекту трубопроводу з умовою продовження транзиту газу територією України. "Уряд Німеччини має дотримуватися цієї обіцянки", - наголосила Гармс.

Євродепутат також переконана, що Європейський союз повинен переглянути свою залежність від російського імпорту енергоносіїв.

"Диверсифікація служить нашій безпеці, і для досягнення наших кліматичних цілей необхідно зменшити імпорт і споживання викопного палива", - констатувала вона.

"Газпром" впевнений, що "Північний потік-2" буде збудовано цього року

Нагадаємо, у четвер Європейський парламент ухвалив оновлену Газову директиву ЄС,  яка також буде застосовуватися до трубопроводів з третіх країн, таких як "Північний потік-2" російського "Газпрому".

Оскільки видобуток і транспортування газу не можуть перебувати під контролем однієї компанії, "Газпрому" доведеться відмовитися від права власності на трубопровід на території ЄС, і відкрити використання трубопроводу для третіх сторін.

Відповідно до директиви, нові трубопроводи можуть бути предметом винятків, але вони повинні бути схвалені Європейською комісією і підлягати строгим умовам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.