У Німеччині продовжать термін перевірок на співпрацю зі "Штазі"

Вівторок, 14 травня 2019, 09:50

Уряд Німеччини 15 травня розгляне законопроект про продовження до 2030 року терміну чинності обов'язкових перевірок співробітників держустанов на можливу співпрацю з міністерством держбезпеки НДР ("Штазі").

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Співробітників державних установ в Німеччині і здобувачів подібних робочих місць будуть і надалі перевіряти на предмет можливої співпраці в минулому з міністерством держбезпеки НДР, йдеться у повідомленні.

Згідно з проектом документа, обмежувальний термін для подібних перевірок продовжується з кінця 2019 до 2030 року - про це домовилися консервативний блок ХДС/ХСС і соціал-демократи, коли укладали коаліційну угоду.

Заплановане продовження термінів перевірок на співпрацю зі "Штазі" - це правильно, вважає голова парламентського комітету з питань культури Катрін Будді, під чиїм управлінням перебуває Федеральне відомство, що опікується архівами "Штазі".

В архівах Штазі знайшли службове посвідчення на ім’я Путіна – ЗМІ

Люди, яким зараз близько 50 років, цілком могли встигнути попрацювати на держбезпеку НДР, а тепер вперше подати свою кандидатуру на держслужбу, зазначила Будді. За її словами, "до 2030 року подібні випадки навряд чи вже залишаться, і тоді ця тема буде вичерпана".

Згідно з чинним в ФРН законом про архіви "Штазі", члени федерального уряду, військовослужбовці і судді, а також високопоставлені співробітники держустанов повинні перевірятися на можливу співпрацю з міністерством держбезпеки НДР. Перевірки можуть проводитися щодо претендентів на певні посади, а при наявності підозр або появі нових фактів можуть проводитися розширені перевірки і стосовно співробітників, що займають менш високі позиції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: