У Литві політика оштрафували на 12 тисяч євро за образу пам’яті партизанського командира

Вівторок, 14 травня 2019, 16:05

Литовський суд оштрафував політика з Клайпеди В'ячеслава Титова за образу пам'яті литовського партизанського командира Адолфаса Раманаускаса-Ванагаса на 12 000 євро.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

Титов визнаний винним за розпалювання ворожнечі, заперечення радянських злочинів і образу пам'яті покійного. Суд установив, що він діяв умисно, тому що у нього були дані про Раманаускаса-Ванагаса, він шукав про нього інформацію в Інтернеті.

У минулому році Титов виступив проти вшанування пам'яті Адолфаса Раманаускаса-Ванагаса в Клайпеді, звинувативши його у вбивствах мирних жителів. Він спирався на матеріали радянського суду, які в Литві не визнаються.

Головний адміністративний суд Литви раніше оголосив, що, допустивши таке висловлювання, Титов порушив присягу члена міської ради. Не чекаючи голосування щодо імпічменту, він подав у відставку з посади депутата міськради, але знову був обраний до міськради Клайпеди на муніципальних виборах в березні.

Раманаускас був засуджений до страти і розстріляний 29 листопада 1957 року. У незалежній Литві він визнаний героєм, який боровся з радянською окупацією. Сейм визнав Раманаускаса-Ванагаса главою держави в період з 1954 по 1957 рік, що працював у підпіллі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.