США дали Туреччині час до червня скасувати угоду з РФ щодо С-400 - ЗМІ

Середа, 22 травня 2019, 11:18

США висунули ультиматум Туреччині, надавши Анкарі трохи більше двох тижнів для відмови від придбання російських зенітно-ракетних комплексів С-400 і купівлі американського аналога - системи ПРО Patriot.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на телеканал CNBC.

"До кінця першого тижня червня Туреччина повинна анулювати російську угоду і купити американську систему ПРО Patriot, або їй загрожує виключення з програми Lockheed Martin щодо F-35, конфіскація 100 обіцяних літаків F-35, введення санкцій США і потенційні наслідки з боку НАТО", - повідомляє телеканал з посиланням на численні джерела.

За даними декількох джерел, це "остання пропозиція" Держдепартаменту США.

У Вашингтоні і раніше приймали спроби змусити Туреччину відмовитися від російської системи ПРО. США вважають, що Туреччина, яка є членом НАТО, ризикує зробити американську бойову техніку, зокрема винищувачі F-35, більш вразливою після одночасного використання її з російським комплексом С-400.

Віце-президент США попередив Туреччину про наслідки за купівлю С-400 в Росії

Туреччина неодноразово заявляла, що угода про покупку С-400 є "завершенною угодою" і не може бути скасована. 

Нагадаємо, міністр оборони Туреччини повідомив, що Анкара відправила в РФ своїх військовослужбовців проходити підготовку для експлуатації системи ПРО С-400, незважаючи на заперечення США і НАТО проти рішення Анкари придбати російські ракетні системи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.