У МЗС визнали, що подавали депутатів на ранг посла, але відповідальний – Порошенко

Четвер, 23 травня 2019, 10:52

Міністр Павло Клімкін справді подавав кандидатури народних депутатів Ар'єва, Герасимова та Логвінського для призначення їм рангу надзвичайного та повноважного посла, але в МЗС натякають, що рішення було ухвалене Порошенком.

Коментарі з цього приводу МЗС надав у відповідь на запит "Європейської правди".

У відповіді міністерства йдеться, що міністр ще 26 квітня звернувся до президента із проханням про ранг посла для трьох депутатів. МЗС надав копію звернення за підписом Клімкіна.

Водночас у дипвідомстві натякнули, що відповідальність за це рішення несе президент. "МЗС не уповноважено надавати правову оцінку актам президента України", - йдеться у пояснення МЗС.

Також у поясненнях МЗС прохання міністра назвали "формальним". "Згадана пропозиція була формально внесена з метою відзначення ролі цих осіб у просуванні інтересів України та протидії російській агресії і не передбачала подальшого здійснення ними діяльності в системі дипломатичної служби України", - йдеться у відповіді

Як відомо, у останні дні повноважень президент Петро Порошенко вручив низку нагород, державних відзнак, а також, всупереч практиці, надав ранг надзвичайного та повноважного посла трьом народним депутатам, які не мають досвіду роботи на дипслужбі – голові делегації у Парламентській асамблеї ОБСЄ Артуру Герасимову (БПП), голові делегації України у ПАРЄ Володимиру Ар’єву (БПП), його заступникові Георгію Логвінському (НФ).

Указ щодо двох перших був підписаний Порошенком у суботу 18 травня. Указ по Логвінському президент підписав окремо, 19 травня.

Присвоєння найвищого дипрангу політикам з президентської коаліції викликало різку критику з боку дипломатичного корпусу. Також лунали сумніви у правомірності даного рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.