У ЄС наполягають на створенні комітету Ради з контролю над сектором безпеки

Четвер, 23 травня 2019, 11:14

В Консультативній місії ЄС і представництві Євросоюзу в Україні наполягають на необхідності створення комітету Верховної Ради з контролю над сектором безпеки.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

Виступаючи в ході шостої зустрічі парламентсько-громадянської платформи в четвер у Києві, глава Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас відзначив, що ухвалений торік закон про національну безпеку дає можливість створити парламентський комітет з контролю над органами сектора безпеки, які мають спеціальні повноваження щодо тимчасового обмеження прав людей.

У представництві ЄС розповіли, якою бачать реформу СБУ

"Це дуже важливо, коли ми говоримо про підзвітність і відповідальність. Такий комітет Верховної Ради повинен бути створений і відповідати за нагляд і контроль над відповідними інституціями", - підкреслив глава Консультативної місії.

Також Ланчінскас наголосив на необхідності ефективної роботи правоохоронних органів в контексті того, що останнім часом спостерігається "напруженість у співпраці" між ними.

Про необхідність створення такого комітету Ради підкреслила і заступниця глави представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн.

Місія здійсненна? Де помиляється Євросоюз у реформі сектора безпеки в Україні

 "Важливо, щоб Верховна Рада цього або наступного скликання прийняла підзаконні акти по створенню спеціалізованого і ефективного комітету з нагляду над сектором безпеки", - підкреслила вона.

Нагадаємо, 13 травня Європейський Союз продовжив на два роки мандат своєї Консультативної місії в Україні (EUAM Ukraine) та збільшив її бюджет на 25%.

Місія ЄС в Україні підтримує реформу сектора громадянської безпеки в тісній співпраці з поліцією, іншими правоохоронними органами та прокуратурою.

Як повідомлялося, у НАТО очікують, що Україна продовжить реформувати безпековий сектор та встановлювати за ним громадський контроль.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: