Польща подала в суд через директиву ЄС про авторське право в інтернеті

П'ятниця, 24 травня 2019, 13:03

Польща подала скаргу до Суду Європейського Союзу у зв'язку зі зміною правил щодо авторського права, які блок ухвалив у квітні для захисту креативних індустрій.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Нові правила вимагають, щоб Google платив виробникам новин, а Facebook фільтрував захищений контент. Нова директива ЄС спрямована на забезпечення справедливої ​​компенсації для креативних індустрій ЄС в розмірі 1 трильйона доларів.

Рада ЄС схвалила cуперечливу директиву щодо авторського права в інтернеті

Польща заявила, що перегляд директиви став кроком назад, а вимога щодо фільтрування контенту може закласти основу для цензури.

"Ця система може призвести до прийняття нормативних актів, які є аналогічними до превентивної цензури. Це заборонено не тільки в Конституції Польщі, а й в договорах ЄС", - заявив заступник міністра закордонних справ Конрад Шиманські.

У квітні Рада Європейського Союзу затвердила нову директиву про захист авторського права в інтернеті, яку Європарламент схвалив у березні.

Європарламент схвалив cуперечливу директиву щодо авторського права в інтернеті

Нові правила зобов'язують такі онлайн-платформи як YouTube, Facebook і Google News укладати ліцензійні угоди з правовласниками: музикантами, журналістами, авторами і новинними видавцями, щоб отримати можливість використовувати їхні роботи онлайн.

Директива зобов'язує інтернет-платформи стежити за тим, чи не публікують їхні користувачі контент, на який поширюється авторське право.

Експерти вважають, що через нові правила інтернет-платформи, наприклад YouTube і Instagram, змушені будуть створювати фільтри, що перешкоджають завантаженню на їхні сайти матеріалів, що порушують авторське право.

Багато музикантів і митців стверджують, що нові правила забезпечать їм чесну винагороду, водночас інші кажуть, що вони знищать генерований користувачами контент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.