Відмова від виконання рішення Трибуналу ООН буде дуже дорого коштувати РФ – юрист

Субота, 25 травня 2019, 17:53

Можливе невиконання Російською Федерацією наказу Міжнародного трибуналу з морського права терміново звільнити українських моряків буде мати дуже дорогі наслідки для РФ.

Як повідомляє "Європейська правда" про це на своїй сторінці на facebook пише президент Європейського комітету із запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує людську гідність, поводженню або покаранню Микола Гнатовський.

"Це буде явним міжнародним правопорушенням, створить підставу для нових санкцій, прирече їх на програш справи в арбітражі по суті (бо це лише попередній етап), погано відіб'ється на перспективах у інших судах, підірве їхню правову, політичну і моральну позицію у всіх міжнародних форумах. Коротше кажучи, це дорого коштуватиме, значно дорожче, ніж просто відпустити моряків",- пише він.

Трибунал ООН з морського права зобов’язав Росію відпустити захоплених моряків

Нагадаємо, постійно діючий трибунал, створений у відповідності до Конвенції ООН з морського права, задовольнив ключову вимогу України у справі про тимчасові заходи, які має здійснити Росія. Серед іншого, суд зобов’язав Росію негайно звільнити українських моряків та дозволити їм повернення в Україну.

"Трибунал вважає за необхідне вимагати від Росії звільнити три затриманих українських кораблі "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу", 24 затриманих моряків, та дозволити їм повернення в Україну", - заявив голова трибуналу.

МЗС РФ натомість вже виступив із заявою, стверджуючи, що трибунал ООН не мав права вирішувати долю полонених моряків.

Детальніше про винесене рішення читайте у статті "5 відповідей про програш Росії у трибуналі ООН".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.