Вибори в Європарламент: "велика коаліція" вперше втратила більшість

інфографіка
Понеділок, 27 травня 2019, 07:51

Правоцентристський і лівоцентристський блоки в Європарламенті втратили спільну більшість на тлі збільшення підтримки лібералів, зелених і націоналістів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За попередніми підсумками виборів, Європейська народна партія (ЄНП) та Прогресивний альянс соціалістів і демократів уперше втрачають більшість і не зможуть сформувати "велику коаліцію" без підтримки інших сил.

 
Попередній прогноз на розподіл місць в Європарламенті

За прогнозами, ЄНП отримає 178 місць, у порівнянні з 216 у 2014 році. Соціалісти та демократи, ймовірно, матимуть 152 місця замість 191, здобутих п’ять років тому.

Однак, проєвропейські партії все одно матимуть більшість місць в Європарламенті, в основному завдяки хорошому результату ліберального блоку ALDE, і, зокрема, рішенню партії президента Франції Еммануеля Макрона приєднатися до групи. Хоча у Франції партія Макрона програла ультраправим на чолі з Марін Ле Пен.

Праворадикали втрачають підтримку на виборах у Австрії та Німеччині – екзит-поли

ALDE, за попередніми неофіційними результатами, здобувають 108 мандатів у порівнянні з 68 у нинішньому складі,  "Зелені" - 67 місць (+12).

"Європейські консерватори і реформісти" здобувають 61 мандат (мінус 14), популістська "Європа за свободу і пряму демократію" за участі німецької "Альтернативи для Німеччини" - 53 (плюс 14), євроскептична "Група Європи націй і свободи" матиме 55 депутатів, "Європейські об'єднані ліві/Ліво-зелені Півночі" здобувають 39 мандатів.

Детальніше читайте у статті "Зрада не на часі: вибори до Європарламенту, що не стали тріумфом радикалів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.