Праворадикали втрачають підтримку на виборах у Австрії та Німеччині – екзит-поли

Неділя, 26 травня 2019, 20:33

Праворадикальні Альтернатива для Німеччини та Австрійська партія свободи набирають на виборах у Європарламент менше, аніж на останніх національних виборах.

Про це свідчать опитування виборців на виході з дільниць, дані яких наводяться у офіційному повідомленні Європейського парламенту, із яким ознайомилася "Європейська правда".

Найбільших втрат, схоже, зазнала Австрійська партія свободи, імідж якої серйозно постраждав через скандал, що розпочався тиждень тому – у пресі з’явився відеозапис компрометуючих розмов керівника партії із нібито племінницею російського олігарха, наближеного до Путіна.

Ібіца, росіянка та тінь Фірташа: як 7 годин відео знищили ультраправих в уряді Австрії

Як наслідок, попередні дані екзит-полів прогнозують, що АПС отримає 17,5% на європейських виборах, що відбуваються в неділю. На минулих національних виборах, що відбулися восени 2017 року, АПС показала суттєво вищий результат – 26,7%. Також партія змістилася на третє місце, хоча на минулих виборах була другою у Австрії.

Їхні німецькі колеги, так само дружня до РФ партія Альтернатива для Німеччини, також дещо втратила у порівнянні з національними виборами 2017 року. За попередніми даними екзит-полів, АдН опустилася з третього на четверте місце та з 12,6% до 10,5%. ОНОВЛЕНО: згодом, у оновлених екзит-полах, показник АдН був скоригований до 10,8%.

На першому місці - блок Меркель ХДС/ХСС із 28,6%, на другому - "Зелені" із 20,9%, треті - соціалісти, 15,3%

Остаточні дані стануть відомі вночі.

Між радикалами та лібералами: хто матиме вагу в наступному Європарламенті

Цими днями всі 28 держав-членів ЄС обирають 751 депутата Європейського парламенту, після чого з урахуванням результатів цих виборів буде змінено також склад Європейської комісії.

"Європейська правда" слідкуватиме за новинами з держав-членів Європейського союзу

Детальніше про розклад сил на виборах читайте у статті "Між радикалами та лібералами: хто матиме вагу в наступному Європарламенті".

Читайте також "Зрада не на часі: вибори до Європарламенту, що не стали тріумфом радикалів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.