Кіпр вперше обрав турка-кіпріота членом Європарламенту

Понеділок, 27 травня 2019, 16:56

Голосування на виборах до Європарламенту на Кіпрі ознаменувалося знаковою подією – турка-кіпріота вперше обрали до ЄП на етнічно розділеному острові.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Hurriyet Daily News.

Громади грецької більшості і турецької меншості розділені колючим дротом, але обидві сторони зібралися разом, щоб проголосувати за своїх кандидатів.

Серед шести обраних від Кіпру депутатів Європарламенту виявився і університетський професор Ніязі Кизилюрек, який був членом головної опозиційної партії кіпріотів-греків - Комуністичної партії Akel.

Як зазначається, турок-кіпріот у списку партії грецької більшості це так само унікально для країни, як і потік з 5600 виборців, які перетнули лінію припинення вогню, патрульовану ООН, щоб проголосувати на півдні, контрольованому урядом.

Туреччина обурена присутністю грецьких кіпріотів на заході НАТО

Лідер Akel Андрос Кипріану подякував туркам-кіпріотам, які працювали з партією, сказавши: "Мир на Кіпрі неуникний".

Турки-кіпріоти вважаються громадянами ЄС і мають право балотуватися та голосувати на європейських виборах, хоча згідно з чинною конституцією вони не можуть брати участь в парламентських виборах на півдні країни.

Острів розколовся за етнічною ознакою 1974 року після турецького вторгнення, що відбулося після перевороту, спрямованого на об'єднання з Грецією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.