Лідер італійських популістів ініціював голосування щодо довіри до нього

Середа, 29 травня 2019, 15:03

Лідер італійської популістської партії "Рух 5 зірок" ініціює голосування за вотум довіри щодо нього серед однопартійців після розгромного провалу на виборах до Європарламенту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Голосування відбудеться в четвер у режимі онлайн на спеціальній платформі, пов'язаній з партією, повідомив Луїджі ді Майо, який також є віце-прем’єром.

В Італії на виборах в Європарламент перемогли праві, популісти - треті

"Сьогодні я маю право знати, що ви думаєте про мої дії. Я хочу почути голос громадян, які кілька років тому обрали мене політичним лідером", - сказав Ді Майо.

Партія "Ліга" на чолі з міністром внутрішніх справ Маттео Сальвіні набрала 34,3% голосів на недільних виборах – удвічі більше, ніж популісти "Руху 5 зірок" (17,1%), яких на третє місце витіснили лівоцентристи. Результати цих виборів є фактично протилежними до результатів національних виборів минулого року, які призвели до утворення коаліції між "Лігою" та "Рухом 5 зірок".

Італія не стурбована можливими санкціями ЄС: ця Європа більше не існуватиме

У середу ввечері міністри і депутати "Руху 5 зірок" зустрінуться, щоб обговорити розгром на виборах, та з'ясувати, як найкраще протистояти Сальвіні, який також є віце-прем'єром і зараз прагне встановлювати політичний порядок денний.

Якщо "Рух 5 зірок" підкориться вимогам "Ліги", він ризикує втратити велику підтримку серед своїх основних виборців. Якщо цього не станеться, це може спровокувати крах уряду і нові вибори, які, ймовірно, принесуть додаткові переваги Сальвіні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.