Парламент Молдови в І читанні схвалив скасування змішаної виборчої системи

Вівторок, 11 червня 2019, 15:36

Парламент Молдови схвалив у першому читанні перехід від змішаної до пропорційної виборчої системи на виборах депутатів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker.

Той же законопроєкт передбачає повернення заборони на агітацію в день виборів і за день до виборів, голосування за кордоном за простроченими паспортами.

Останні парламентські вибори у Молдові вперше  проходили за змішаною системою. Ухвалення закону про перехід на змішану систему супроводжувалося акціями протесту всередині країни та викликало негативну реакцію за кордоном.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні та єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган розкритикували перехід Молдови на змішану систему виборів. Документ розкритикувала і Венеціанська комісія.

Проросійська Партія соціалістів Молдови (ПСРМ) і проєвропейський блок ACUM 8 червня підписали угоду про коаліцію та обрали прем’єр-міністром лідерку проєвропейської партії "Дія і солідарність" (PAS) Майю Санду.

Депутати також ухвалили декларацію про визнання Молдови захопленою державою. У ній ідеться про анулювання змішаної виборчої системи і висловлення вотуму недовіри Конституційному суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.