Мер Риги розкритикував ідею знесення пам’ятника радянським воїнам

Субота, 15 червня 2019, 15:46

Мер Риги Дайніс Турлайс розкритикував рішення латвійського Сейму почати розгляд громадської ініціативи про знесення пам'ятника воїнам-визволителям в Ризі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Delfi.

Турлайс підкреслив, що цей пам'ятник є суб'єктом міждержавного договору між Латвією і Росією. Тому, за його словами, політична відповідальність за ухвалені щодо нього рішення повинна покладатися на МЗС, яке опікується міжнародними договорами.

Латвія готується карати за публічне носіння радянської форми

"Коли я чую слова про знесення пам'ятника, про спалювання книг і так далі, то (бачу) такі дуже похмурі картини з історії, яку я ще в школі вчив. І думав, що в наш час - ще в минулому столітті - такі люди зникли з землі, таких дикунів просто не існує. Але, виявляється, філософський факт, що історія повторюється, ми тепер можемо побачити в реальності", - додав Турлайс.

Ініціатива про знесення пам'ятника визволителям в районі Пардаугава з'явилася на порталі Mana Balss в 2017 році. Її автор Угіс Поліс нагадує, що "пам'ятник був відкритий в 1985 році, в період радянської окупації Латвії".

Поліс стурбований тим, що один із символів, який нагадує народу про страждання в роки радянської окупації, досі розташований в Ризі.

Раніше Сейм відхилив подану лідером Російського союзу Латвії ініціативу жителів про захист пам'ятника воїнам-визволителям Риги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: