Латвія готується карати за публічне носіння радянської форми

Четвер, 4 квітня 2019, 12:23

Сейм Латвії в четвер у другому читанні схвалив поправки, які забороняють носити форми тоталітарних режимів, в тому числі Червоної армії, на громадських заходах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Delfi.

Поправки пропонують заборонити форми тоталітарних режимів на будь-яких громадських заходах. Йдеться як про форму Червоної армії і НКВС, так і про форму нацистської Німеччини.

Країни Балтії обговорять питання відшкодування збитків від радянської окупації

За порушення закону передбачений штраф - до 700 євро для фізичних осіб і до 7100 євро для юридичних.

Агентство LETA відзначає, що заборона поширюється також на публічну демонстрацію нацистської свастики, знаків СС, серпа і молота, а також прапорів, гербів і гімнів нацистсткого і радянського режимів на громадських заходах.

Якщо Сейм ухвалить поправки в остаточному читанні, то пенсіонери не зможуть 9 травня приходити до пам'ятника Визволителям у своїй військовій формі.

Литва: ЄСПЛ підтвердив визнання радянських злочинів геноцидом

Автор поправок Едвінс Шноре стверджує, що "люди, одягнені у формений одяг Червоної армії і НКВС, вчинили злочини проти громадян Латвії, в тому числі геноцид, депортації і вбивства".

"Людям потрібно зрозуміти, що носити нацистську чи радянську форму і символіку на публічних заходах в нашій країні є неприпустимим", - заявив раніше на засіданні Комісії з прав людини і суспільних справ представник KPV LV Артус Кайміньш.

Читайте також: "Удар по злочинах СРСР: що змінює рішення ЄСПЛ у справі про геноцид у Литві".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.