Держдума РФ ухвалила закон про призупинення ядерного договору з США

Вівторок, 18 червня 2019, 13:08

Держдума РФ на засіданні у вівторок ухвалила президентський закон про припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Interfax.ru.

Згідно з документом, президенту надається право прийняти рішення про відновлення дії Договору.

Закон містить всього три статті. Перша стаття наказує припинити дію Договору, друга говорить про те, що питання відновлення дії Договору розглядає президент; третя - що закон після прийняття набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

30 травня президент Владімір Путін вніс до Держдуми законопроєкт про призупинення дії ДРСМД.

Росія: зустріч з США щодо контролю над озброєннями стала відправною точкою

ДРСМД був підписаний в 1987 році. Він заборонив США і СРСР випускати, випробовувати і розгортати балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої дальності (від 1000 до 5500 км) і малої дальності (від 500 до 1000 км), а також пускові установки для них.

Восени 2018 року президент США Дональд Трамп заявив, що Росія порушує умови ДРСМД, і в цій ситуації його збереження не вигідне Сполученим Штатам. У грудні держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії, зажадавши протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, що, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує ДРСМД.

2 лютого, Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором про РСМД і почнуть процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через шість місяців.

Росія заперечувала усі звинувачення США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: