Суд Парижа звільнив колишнього лідера баскської сепаратистської групи ETA

Середа, 19 червня 2019, 15:38

Паризький суд ухвалив рішення про умовне звільнення колишнього лідера баскської сепаратистської групи ЕТА, який був заарештований у Франції минулого місяця після 16 років переховувань.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на AFP.

Хосе Антонио Уррутікоечеа Бенгоечеа, також відомий під іменем Хосу Тернера, був головною фігурою в сепаратистській групі ETA, яка протягом десятиліть вела кампанію насильницької боротьби за незалежність, і вбила сотні людей.

Тернера був заочно засуджений у 2010 та 2017 роках за звинуваченням в участі в терористичній організації, і отримав вироки у сім і вісім років тюрми відповідно.

Після кількох років переховувань він був заарештований в лікарні у французьких Альпах, де йому зробили операцію. Зараз, як вважають, 68-річний Тернера серйозно хворий і прагне повторного судового розгляду.

Він подав скарги на обидва звинувачення, і його апеляцію на рішення 2010 року буде розглянуто в апеляційному суді Парижа під час слухання, розпочатого у середу.

Його адвокатська група також подала клопотання про те, щоб уникнути попереднього ув'язнення.

Суд наказав його звільнити під судовий контроль, тобто він повинен регулярно з'являтися в поліцію. Друге слухання щодо судимості за 2017 рік відбудеться 28 червня.

Іспанська влада полювала на Тернеру з 2002 року через напад 1987 року на поліцейську казарму в місті Сарагоса, де було вбито 11 людей, з них п'ятеро дітей.

Тернера очолював ETA з 1977 до 1992 і, як вважається, був організатором низки нападів у 1980-х роках.

Ослаблена арештом своїх лідерів, ЕТА оголосила про постійне припинення вогню в 2011 році і почала офіційно здавати зброю в 2017 році.

ЕТА була сформована наприкінці 1950-х років у період диктатури Франсиско Франко з метою створення незалежної Баскської держави на півночі Іспанії та на півдні Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.