Протести у Тбілісі: опозиція спробувала взяти штурмом парламент

Четвер, 20 червня 2019, 22:40

Після оприлюднення ультиматуму владі, протестувальники у Тбілісі спробували взяти штурмом будинок парламенту.

Про це  повідомляє "Європейська правда".

Окремі ЗМІ, включаючи портал Грузія-онлайн, повідомляли що пртестувальникам вдалося проникнути у будинок парламенту, однак ці дані наразі не мають підтвердженя. Відомо лише, що частина протестувальників прорвалися на огорожену територію парламенту.

Поліція деякий час намагалася зупинити вторгнення, не використовуючи спецзасобів, однак згодом отримала наказ використовувати дубинки, зазначає  телеканал Rustavi2.

Конфлікт був викликаний проведенням у Тбілісі засідання Міжпарламентської асоціації православ’я. Засідання мало пройти у будинку парламенту, а голова організації – російський депутат-комуніст Сергей Гаврилов, відомий анти грузинськими заявами, мав вести засіданні із місця спікеру.

Це обурило опозицію. Разом із активістами вони заблокували залу засідань парламенту, зірвавши засідання. Російські депутати були евакуйовані до готелю й пізніше покинули країну.

Втім, це не зупинило опозицію. На мітингу під парламентом вони дали владі одну годину на звільнення  голови парламенту Іраклія Кобахідзе, голови МВС Георгія Гахарія та голови служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі.

Керівництво правлячої партії Грузії пояснило участь російського комуніста у засіданні "протокольною помилкою". За даними ЗМІ, у зв’язку з подіями у парламенті у відставку подасть спікер грузинського парламенту.

Деякі партії вже заявили, що мають намір приєднатися до протесту і вимагатимуть дострокових виборів.

Після того, як година, дана на звільнення, закінчилася, опозиція дала старт спробі штурму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.