МЗС Латвії: повернення РФ до ПАРЄ суперечить принципам Ради Європи

Четвер, 27 червня 2019, 11:37

Латвія не підтримує відновлення права голосу делегації Росії в Парламентській асамблеї Ради Європи, тому що це рішення підриває репутацію організації.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в заяві на сайті МЗС Латвії.

"Безумовне відновлення права голосу Росії в ПАРЄ суперечить принципам і фундаментальним цінностям Ради Європи і серйозно підриває репутацію та здатність організації до діяльності. Ми виступали проти цього рішення, оскільки це підриває повагу до ключових цінностей: демократії, верховенства права та прав людини", - йдеться у заяві.

У латвійському МЗС назвали неприйнятними події, які відбулися у травні на засіданні Комітеті міністрів Ради Європи в Гельсінкі і на поточній сесії ПАРЄ.

"Латвія не може ігнорувати незаконну анексію Криму, конфлікт на Донбасі та стан справ в Абхазії та Південній Осетії. Латвія та країни-однодумці будуть продовжувати активно консультуватися та вживати заходів для захисту міжнародного права та фундаментальних цінностей.

Прем'єр Естонії розкритикував повернення Росії в ПАРЄ

Зазначимо, що делегація Естонії голосувала проти рішення про підтвердження повноважень росіян у ПАРЄ без жодних обмежень.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення росіянами принципів Ради Європи.

На наступній сесії ПАРЄ можливе повторне оскарження повноважень російської делегації у разі, якщо Венеціанська комісія підтвердить, що російські депутати обрані нелегально через голоси кримчан.

7 держав-членів РЄ, серед яких Україна, Грузія, Польща, Словаччина, Литва, Латвія та Естонія, оголосили демарш у ПАРЄ через повернення Росії.

Також, висловлюючи протест, українська делегація вирішила не брати участь у голосуванні за генсека Ради Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.