Генсек НАТО висловив ідею врегулювання конфлікту між Белградом і Пріштіною

Понеділок, 3 червня 2019, 18:06

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що угода між Грецією і Північною Македонією щодо зміни назви може стати моделлю врегулювання конфліктів у всьому регіоні.

Про це він заявив під час візиту у Скоп’є, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на B92.

Столтенберг наголосив, що угода між Грецією і Північною Македонією є прикладом того, що історичні відмінності і розбіжності можна подолати.

За його словами, існує необхідність у політичному рішенні НАТО підтримує діалог між Белградом і Пріштіною, оскільки він вважає, що в довгостроковій перспективі це єдиний спосіб подолати розбіжності.

Відповідаючи на питання про присутність НАТО у Косово й Метохії, Столтенберг сказав, що вона реалізується через місію KFOR, завданням якої є забезпечення миру і безпеки та захист всіх громадян, включаючи сербів.

"Преспанська угода (між Грецією і Північною Македонією – ред..) і прогрес, досягнутий Північною Македонією після підписання угоди з Грецією, повинні бути великим натхненням і моделлю для всього регіону, щоб подолати розбіжності і рухатися до майбутнього разом", - сказав Столтенберг.

Нагадаємо, 12 лютого уряд у Скоп’є офіційно повідомив про зміну назви Македонії на Республіка Північна Македонія.

Посли країн-членів НАТО 6 лютого підписали протокол про приєднання Македонії до НАТО. Тепер його має ратифікувати кожна країна-член блоку.

Греція роками блокувала членство Македонії у НАТО, вважаючи, що її назва містить територіальні претензії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.