В Албанії відбуваються місцеві вибори, які бойкотує опозиція

Неділя, 30 червня 2019, 13:54

У неділю в Албанії відбуваються місцеві вибори – вони проходять в умовах напруженого політичного конфлікту влади з опозицією, яка бойкотує голосування.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

На виборах албанці обирають мерів та міські ради у 61 місті та містечку, а також місцеві парламенти.

ЄС відклав початок переговорів про вступ з Албанією та Північною Македонією

Президент Албанії Ілір Мета раніше визнав вибори незаконними, оскільки вважав їх недостатньо конкурентоспроможними, однак уряд під керівництвом прем'єра Еді Рами відмовився виконувати рішення президента.

Опозиція на чолі з правоцентристською Демократичною партією звинувачує уряд у корупції та зв’язках з організованою злочинністю, і вимагає проведення нових загальнонаціональних виборів.

В суботу ввечері лідер Демократичної партії Лулзім Баша закликав албанців бойкотувати голосування і заявив, що виведе людей на ненасильницькі акції протесту. Поліція заборонила протести в день голосування.

В Албанії демонстранти блокували кортеж прем’єра, закидали автомобілі камінням

Опозиція проводить антиурядові акції протесту з середини лютого, відколи опозиційні депутати відмовилися від своїх місць в парламенті. Вони заявляють, що політична криза буде розв'язана, коли Рама подасть у відставку, а фальсифікатори попередніх виборів опиняться у в'язниці.

Керівні соціалісти є єдиними кандидатами в 35 з 61 округу. В інших проти них виступають кілька менших лівих і правоцентристських партій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.