ЄС виділить Україні 500 млн євро після виконання нею вимог

Середа, 5 червня 2019, 08:45

Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив, що ЄС може виділити Україні кошти в рамках другого траншу макрофінансової допомоги, щойно Україна виконає відповідні вимоги для їх отримання.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Домбровскіс повідомив на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським в Брюсселі у вівторок ввечері.

За повідомленням пресслужби глави держави, Домбровскіс зазначив, що ЄС завершить розгляд питання про надання Україні коштів другого траншу у розмірі 500 млн євро у рамках четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС, щойно відповідні вимоги для їхнього отримання будуть виконані українською стороною.

У ЄС нагадали, що для отримання 500 млн євро макрофіну Україна має співпрацювати з МВФ

Нагадаємо, минулого тижня під час візиту до Києва Крістіан Даніельсон, гендиректор директорату NEAR Єврокомісії, заявляв, що ЄС пропонує Україні продовжити програму макрофінансової допомоги, за якою Україна може отримати 500 млн євро довгострокової дешевої позики.

Серед умов, зафіксованих у договорі України з ЄС щодо макрофіну, які лишаються невиконаними, є ухвалення закону щодо протидії відмиванню грошей, про авторизованих економічних операторів, ухвалення середньострокового плану реформування митної та податкової адміністрації, а також реально діюча та ефективна система перевірки електронних декларацій та початок імплементації закону про ринок електричної енергії.

ЄС може виділити Україні 500 млн євро, якщо затвердять перевірку е-декларацій

Даніельсон також підкреслив, що за підсумками переговорів, проведених у Києві, ЄС не очікує на виконання цих вимог до парламентських виборів, однак з боку ЄС затримки немає, питання лише у готовності України виконати вимоги.

Європейська рада у червні 2018 року остаточно затвердила четверту програму макрофінансової допомоги для України в обсязі 1 млрд євро.

У грудні Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги обсягом 500 млн євро у вигляді позики під процентну ставку 1,25% річних з погашенням у квітні 2033 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.