Німеччина ратифікувала протокол про вступ Північної Македонії до НАТО

П'ятниця, 7 червня 2019, 09:34

Німеччина ратифікувала протокол про вступ Північної Македонії до НАТО, ставши 16-ю країною Альянсу, яка затвердила цей документ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на македонську редакцію Deutsche Welle.

Під час дебатів проти вступу Північної Македонії до НАТО виступили представники ультраправої "Альтернативи для Німеччини" (AfD) і партії "Ліві".

Депутат від "Лівих" Александер Ной виступив проти розширення НАТО і розкритикував "прозахідний уряд в Македонії, що він неправильно витлумачив референдум щодо зміни назви".

Під час виступу він використовував назву "Македонія", що призвело суперечки із депутатом грецького походження в Бундестазі.

Прем'єр Північної Македонії вимагає в ЄС влітку назвати дату старту переговорів про вступ

У німецькому парламенті також розгорілася дискусія щодо потенційного членства Північної Македонії в ЄС. Депутат від партії "Зелених" Юрген Трітін розкритикував коаліцію за те, що вона не підтримує прагнення Скоп’є щодо вступу в ЄС.

"Моя підозра полягає в тому, що канцелярія (адміністрація Ангели Меркель. - Ред.) і ХДС хочуть відкласти дебати з цього приводу, доки до влади в Греції не прийде "Нова демократія", щоб блокувати вступ Північної Македонії в ЄС", - сказав Трітін, нагадавши, що Єврокомісія дала чіткі рекомендація для початку переговорів.

Критикуючи таку політику, Трітін запитав, чи хоче хтось бачити вступ Північної Македонії тільки в НАТО, але не в ЄС, і чи варто її громадян сприймати як "європейців другого класу".

Депутат від ХДС Крістіан Шмідт у відповідь заявив, що погляди Трітіна не мають "зв'язку з реальністю", додавши, що "членство Північної Македонії в НАТО є вирішеним питанням, незалежно від того, хто перебуває при владі в Греції".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.