Литва та Польща заявили про готовність спільно захищати ідеали незалежності

Понеділок, 1 липня 2019, 17:43

Президенти Литви та Польщі у спільній заяві у зв’язку зі 450-річчям Люблінської унії заявили про готовність спільно протистояти багатьом викликам та захищати ідеали незалежності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

"Святкуючи 450-річчя укладення Люблінської унії, ми схиляємо голови перед нашими предками за заснування візіонерської Речі Посполитої обох народів – держави, збудованої на принципах рівності та спільної відповідальності", - написали президенти Анджей Дуда і Даля Грибаускайте.

МЗС Литви про рішення ПАРЄ: це підрив цінностей і авторитету Ради Європи

Вони зазначили, що вплив Люблінської унії на зміцнення тогочасної громадянської культури та республіканських ідей до сьогодні залишається цінним внеском у суспільно-політичне життя.

"Як і тоді, нині ми так само готові стати разом перед багатьма викликами та захищати ідеали незалежності, єдності та солідарності. Завдяки побудові спільного європейського і трансатлантичного майбутнього, введенню стратегічних енергетичних і транспортних проєктів, розвитку активної культурної та наукової співпраці, ми сприяємо створенню добробуту і безпеки цілої Європи", - говориться у заяві.

На думку Дуди та Грибаускайте, дух Люблінської унії — взаємоповага, консенсусні рішення і культурне розмаїття —  продовжують вести до розширення партнерства між обома народами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.