Литва висловила протест РФ за намір відзначити окупацію Вільнюса і Каунаса

Четвер, 11 липня 2019, 11:44

МЗС Литви у четвер викликало на розмову посла Росії, щоб висловити протест у зв'язку з планами відзначити "звільнення" Вільнюса і Каунаса.

Про це йдеться у заяві литовського міністерства, оприлюдненій у четвер, повідомляє "Європейська правда".

Як повідомили у міністерстві, Західний військовий округ РФ в суботу салютом відзначить захоплення Вільнюса радянськими військами, а салют з нагоди "звільнення" Каунаса заплановано на 1 серпня.

У Литві заблокують сайт пропагандистської агенції Sputnik

МЗС підкреслило, що перемога союзників проти нацизму і нацистської ідеології надзвичайно важлива для долі Литви і Європи, однак кінець Другої світової війни не приніс Литві свободи, а означав початок і трагедію нової радянської окупації.

"Рішення російської сторони… неприйнятне для Литви. Такий крок особливо цинічний і провокаційний напередодні 80-річчя пакту Молотова-Ріббентропа і його секретних протоколів, які створили передумови для початку Другої світової війни і окупації Литви", - додали у міністерстві.

"Ще один момент. "Звільнення" Вільнюса урочисто планують відзначити після того, як за тиждень до цього відмовилися видати візи литовській молоді, яка планувала навести лад на могилах засланих литовців на території РФ. Росію ще раз закликали відмовитися від вибіркового підходу до історії Другої світової війни і припинити заперечення окупації Литви за радянських часів", - додали у литовському МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.