Ірландські cпецслужби оцінюють ймовірний вкид фейків з РФ

Понеділок, 15 липня 2019, 13:45

Служби безпеки Ірландії "оцінюють" ймовірну операцію російської розвідки з поширення фальшивих новин в інтернеті, орієнтованих на розбіжності в Ірландії та англо-ірландські відносинах, заявив міністр закордонних справ Саймон Ковіні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Irish Times.

Коуні заявив, що звинувачення надійшли від "авторитетної організації", і попередив інтернет-платформи про їхню відповідальність за контроль "постійно зростаючої загрози" дезінформації.

"Доповідь стосується можливих доказів кампанії з дезінформації, частково спрямованої на загострення розбіжностей у Північній Ірландії, і це питання, яке будуть оцінювати відповідні служби безпеки", - сказав заступник голови уряду.

Російське посольство в Дубліні категорично відкинуло звіт Лабораторії цифрової криміналістики (DFRLab) з вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council як "абсолютно неправдивий".

DFRLab заявила минулого місяця, що під час розслідування виявила, що Ірландія була серед кількох країн, на які була спрямована російська операція, що використовувала фальшиві профілі та десятки онлайн-платформ для поширення фальшивих новин.

Наприклад, фейкова сторінка поширювала повідомлення, що "Ірландська республіканська армія" причетна до замаху на російського шпигуна Сергєя Скрипаля в Англії.

Соціальна мережа Facebook неодноразово видаляла сотні російських сторінок, які брали участь у скоординованій недостовірній поведінці.

У США раніше висунули звинувачення співробітникам прокремлівської організації "Internet Research Agency" (IRA), більш відомим, як російські інтернет-тролі, які намагаються розпалювати розбіжності в суспільствах, одночасно підтримуючи протилежні точки зору щодо гострих питань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.