Франція звузить обмеження для геїв-донорів крові

Четвер, 18 липня 2019, 13:51

Французьким геям і бісексуальним чоловікам з 2016 року заборонили здавати кров, якщо протягом року в них була нетрадиційна сексуальна активність. Нині Міністерство охорони здоров'я оголосило, що скоротить період обов'язкового утримання перед здачею до 4 місяців.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RFI.

Послаблення обмежень планують ухвалити до 2020 року. Це "перший крок" у планах довести умови донорства для геїв у відповідність до умов гетеросексуалів до 2022 року.

Рішення міністра охорони здоров'я Аньєс Бузин "базується на наукових, об'єктивних і незалежних елементах", заявило відомство.

З метою обґрунтування обмежень, органи охорони здоров'я зазначили, що чоловіки, у яких був незахищений секс з чоловіками, мають значно вищий ризик зараження, а тривалий інкубаційний період вірусу ускладнює його виявлення.

У Греції засудили єпископа, який закликав "наплювати на геїв"

Оголошення надійшло через місяць після того, як правозахисні групи подали скаргу до Європейської комісії з приводу дискримінації з боку держави Франція.

Вони вказали, що 12-місячне утримання перед здачею крові фактично обмежує можливості донорства для 93,8 відсотка чоловіків.

Групи підтримки гомосексуалів зазначили, що з 1983 року чоловікам, які мали секс з чоловіками, було повністю заборонено здавати кров, а дослідження французького агентства охорони здоров'я SpF показали, що рішення про скасування заборони у липні 2016 року не збільшило ризик інфікування ВІЛ.

Багато інших країн, які скасували заборону для гомосексуалів здавати кров, також запровадили 12-місячні періоди утримання. Серед них США, Австралія, Швеція та Японія. Італія та Іспанія належать до групи кількох європейських країн, які не мають політики утримання для геїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.