Тіммерманс і Вестагер, що програли змагання за топ-посади ЄС, стануть віцепрезидентами Єврокомісії

Вівторок, 2 липня 2019, 20:46

Ключові кандидати від соціалістів та лібералів, нідерландець Франс Тіммерманс та данка Маргрете Вестагер, займуть посади заступників наступного президента комісії.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це заявив журналістам в Брюсселі президент Європейської ради Дональд Туск.

Туск зауважив, що це рішення не є компетенцією лідерів ЄС, але дав зрозуміти, що воно було частиною домовленостей.

 "Європейська рада взяла до уваги рішення Урсули фон дер Ляєн номінувати Франса Тіммерманса та Маргрете Вестагер першими віцепрезидентами Єврокомісії", - заявив він, представляючи кадрові рішення, схвалені лідерами держав-членів Євросоюзу.

Зауважимо, кілька днів тому Тіммерманса розглядали в якості ключового кандидата на посаду президента ЄК, але не вдалося досягти згоди держав-членів з цього приводу. Маргрете Вестагер ще у вівторок вранці претендувала на те, щоби очолити зовнішньополітичну службу ЄС, але протягом дня ці плани також втратили актуальність.

Розмова Тіммерманса і прем'єра Болгарії про розподіл посад у ЄС потрапила на відео

Як повідомлялося, у вівторок ввечері бельгійського прем'єра Шарля Мішеля погодили на посаду президента Європейської ради.

Також лідери ЄС визначили, хто має очолити нову Єврокомісію. Цю номінацію отримала німкеня Урсула фон дер Ляєн. Крім того, стало відомо, хто очолить зовнішньополітичну службу ЄС замість Могеріні.

Між тим, два останні призначення ще мають пройти затвердження у Європейському парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.