Розмова Тіммерманса і прем'єра Болгарії про розподіл посад у ЄС потрапила на відео

Понеділок, 1 липня 2019, 09:45

Увечері в неділю, під час саміту ЄС, кандидат в президенти Європейської комісії Франс Тіммерманс і прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов зустрілися у окремій кімнаті для бесіди, яка транслювалася на Facebook Борисова у той час, як Тіммерманс цього не усвідомлював.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Здійснюється компроміс - Вебер візьме парламент, а ви візьмете Комісію, тому я хотів почути вас", - сказав Борисов голландцю.

Тіммерманс шукав підтримки, щоб стати президентом Єврокомісії, а Борисов скористався можливістю, щоб підкреслити, чого хоче Болгарія від Брюсселя.

Тіммерманс кивнув, погоджуючись, сказавши болгарське слово "прекрасно".

Фінляндія почала головування в Раді ЄС

Тоді Борисов презентував список "що для нас важливо" - зокрема плани міжнародного газового вузла в Болгарії, прагнення Софії приєднатися до Шенгенської зони та програми ЄС, яка контролює болгарські антикорупційні зусилля.

"Я хотів, щоб ви обговорили ці речі", - сказав Борисов Тіммермансу.

"Вебер має багаторічний досвід роботи в парламенті, а у Комісії у вас більше досвіду, як першого віцепрезидента", - сказав Борисов.

Він сказав, що підтримав Тіммерманса перед країнами Вишеградської четвірки, які виступили проти його затвердження.

Борисов сказав, що він обговорив з Ангелою Меркель, хто повинен отримати найвищі посади в ЄС, а також з лідерами Іспанії, Франції та Нідерландів.

"Сьогодні ми поговорили з Педро [Санчесом], Еммануелем [Макроном], [Марком] Рютте, Ангелою [Меркель] та іншими колегами, що набагато краще знайти рішення, а не бути впертим", - сказав він.

Тіммерманс відповів: "Так, я згоден. Думаю, ми завжди дуже добре працювали разом. Я завжди був прямим і чесним з вами, і я завжди висловлював своє захоплення тим, що ви робите в боротьбі з організованою злочинністю у вашій країні". Ми провели багато відвертих дискусій. Це основа, на якій я ціную нашу дружбу".

Тоді Тіммерманс повернувся до камери. "Я не впевнений, що ми повинні записувати все це", - сказав він.

У цей момент пряма трансляція різко закінчилася.

Лідери ЄС усю ніч з неділі на понеділок вели переговори на спеціальному саміті, присвяченому обранню нового керівництва Євросоюзу.

Високопосадовці ЄС підтвердили, що кандидатуру Франса Тіммерманса досі розглядають на посаду голови Єврокомісії. Прем'єр Бельгії Шарль Мішель як президент Європейської ради - "під загрозою", затвердження Кристаліни Георгієвої головою дипломатії також залишається "невизначеним".

Чиновники далекі від оптимізму щодо досягнення згоди у понеділок. Засідання відновиться зранку 1 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: