В Антарктиді, на найвіддаленішій від України дільниці, закінчились вибори

фото
Неділя, 21 липня 2019, 16:47

На виборчій спецдільниці на станції "Академік Вернадський" закінчилося голосування на виборах до Верховної Ради України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на сайт Національного антарктичного наукового центру.

Голосування розпочалося о 8.00 за місцевим часом (о 14.00 за київським часом) і тривало 30 хвилин. В ньому взяли участь 12 учасників української антарктичної експедиції.

 

Полярники голосували лише за загальнонаціональними списками партій; спецдільниця в Антарктиді не прикріплена до жодного з мажоритарних округів.

Антарктична станція "Академік Вернадський", розташована за 15 тисяч км від Києва, є найвіддаленішою виборчою дільницею України, тож виборча процедура тут має свої особливості. 

Зокрема, полярники використовують не "живі" бюлетені, а їх роздруковані сканкопії, які напередодні надсилає ЦВК. У день виборів в одному з приміщень станції встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Відтак у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів, а сканкопію протоколу результатів голосування відразу через інтернет відправляють до Києва.

Сьогодні полярники голосували в приміщенні станційного бару "Фарадей". За скриньку для голосування слугував прозорий бокс для їжі, в якому проробили отвір для бюлетеня.

Після голосування та підрахунку голосів оригінали документів переклали в конверти та опечатали їх. При нагоді ці документи буде передано до Центрвиборчкому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.