Голова Сенату Румунії звинуватив президента у небажанні просувати об'єднання з Молдовою

Середа, 3 липня 2019, 18:01

Голова Сенату Румунії Келін Попеску Терічану звинуватив президента Клауса Йоганіса в тому, що останній нібито не виконав свою передвиборну обіцянку про новий "Снаговський пакт", присвячений Молдові.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Deschide.

Терічану нагадав, що під час передвиборної кампанії Йоганіс говорив про те, що президент Румунії повинен створити новий "Снаговський пакт", присвячений Молдові.

На думку Терічану, Йоганіс "здається, навпаки, повністю забув про Молдову".

На думку спікера Сенату, Молдова цікавить Йоганіса тільки з точки зору голосів виборців з подвійним громадянством.

Франція побудує Румунії 4 корвети за 1,2 млрд євро

"Пана Йоганіса не цікавить сьогодення або майбутнє Молдови, він не робить туди візити, не подає сигналів, що його цікавить об'єднання або вступ Молдови в ЄС, зате йому важливо нагадати, що ми "два народи". Пана Йоганіса не хвилює, чи Молдова залишиться транзитною зоною між ЄС і Росією. Питання не в тому, чому пан президент не зробив другий "Снаговський пакт", присвячений проблемам взаємовідносин з братами з-за Прута, як він твердо обіцяв під час кампанії. Питання, чи він взагалі збирався це коли-небудь зробити", - додав голова Сенату.

У березні Йоганіс потрапив під шквал критики у зв'язку з тим, що він висловився про молдовський народ як про окрему націю. Тоді, відповідаючи на питання журналістів про те, коли відбудеться об'єднання з Молдовою, президент Румунії сказав, що "коли обидва народи вирішать, що хочуть цього".

У 1995 році на березі озера Снагов 14 партій підписали один з найважливіших для Румунії документів - декларацію, в якій політичні сили, попри розбіжності, прийшли до компромісу заради вступу в ЄС і НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: