Австрія ратифікувала угоду про культурну співпрацю з Україною

Четвер, 4 липня 2019, 17:20

Національна рада Австрії ратифікувала угоду між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Австрія про співробітництво у галузях освіти, науки і культури.

Відповідне рішення ухвалили одноголосно під час засідання Нижньої палати парламенту у Відні, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ".

"Україна є вагомою складовою частиною нашої політики щодо стабільності та добросусідства. Ми опікуємося цим не лише на Західних Балканах, але також в рамках Східного партнерства. І саме тут є дуже важливою співпраця з Україною як найбільшою країною. Водночас вагомим інструментом є не лише економічна співпраця, але також співробітництво у сфері освіти, науки та культури - сферах, де можна застосувати так звану м'яку силу. І запропонована угода вперше визначає правові рамки для цієї співпраці в цих сферах", - заявив перед голосування у парламенті федеральний міністр з питань Європи, інтеграції та закордонних справ Александер Шалленберг.

Помста друзів Путіна: як скандал із націоналістами коштував посади прем'єру Австрії

Посол України в Австрії Олександр Щерба пояснив, що угода надасть можливість значно інтенсифікувати українсько-австрійську культурну співпрацю, задіяти нові інструменти та можливості. "Ця угода була необхідною для активізації роботи на напрямку, який є принципово важливим для українсько-австрійських відносин, а саме - освіта, наука та культура. І саме ці напрямки в останній час найбільш активно розвиваються", - сказав Щерба.

За словами посла, в австрійської сторони є інтерес активніше працювати з українськими регіонами, і ця угода надасть їм таку можливість. З іншого боку, документ дозволить українській стороні розширити коло програм, які зараз імплементуються. Верховна Рада України ратифікувала угоду у грудні 2018 року.

Вона набуде чинності після того, як австрійська сторона повідомить про завершення усіх юридичних процедур з ратифікації.

Австрія з листопада забороняє курити у барах і ресторанах

Як відомо, угоду між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Австрія про співробітництво у галузях освіти, науки і культури було підписано у Києві 14 березня 2018 р. очільниками МЗС - Павлом Клімкіним та Карін Кнайссль в присутності президентів України та Австрії.

Міжурядова угода є рамковою і визначає погоджені сторонами напрямки та форми співробітництва у сферах освіти, науки і культури. Зокрема, йдеться про співробітництво у сферах викладання та досліджень між вищими навчальними закладами та іншими науковими установами, обміни студентами і викладачами.

Документ передбачає підтримку сторонами організації культурних заходів: гастролей, виставок, концертів, фестивалів, театральних вистав та інших мистецьких акцій. Заохочуватимуться і контакти між музейними установами і бібліотеками.

Австрійку, яка закликала Путіна ввести війська, засудили до 14 років в'язниці

Для реалізації положень угоди передбачено створення змішаної комісії, до складу якої входитимуть представники відповідних органів обох сторін. Засідання комісії мають проводитися, як правило, раз на 4 роки.

До компетенції комісії належать оцінка стану реалізації домовленостей та конкретних проєктів, підготовка пропозицій щодо подальшої співпраці, зокрема організаційні та фінансові питання. Також угода містить положення про підтримку діяльності "Українського інституту" в Австрії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.