У НАТО і Росії є фундаментальні розбіжності з українських питань - генсек

П'ятниця, 5 липня 2019, 14:55

Між НАТО і Росією залишаються фундаментальні розбіжності у погляді на врегулювання конфлікту на Донбасі та ситуацію із захопленими Росією в полон українськими моряками.

Як передає "Європейська правда", про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками засідання Ради НАТО-Росія в штаб-квартирі Альянсу в п'ятницю.

"Україна залишається першою темою обговорення. Ми обговорили ситуацію з безпекою на сході Україні, відсутність прогресу щодо Мінських угод і напруженість в Азовському морі та довкола нього", - сказав генсек.

У НАТО затвердили нову політику у сфері космосу

"Члени НАТО знову закликали до звільнення українських моряків і суден, захоплених Росією в листопаді минулого року. З цих питань у НАТО і Росії залишаються фундаментальні розбіжності", - додав він.

НАТО і Росія також не досягли значного прогресу в порятунку ДРСМД, зазначив Столтенберг.

"Договір зараз перебуває під загрозою. На жаль, ми не побачили жодних ознак прориву. І час спливає", - заявив він. 

Нагадаємо, 3 липня президент Росії Владімір Путін підписав закон про зупинку Росією дії договору про ракети середньої та малої дальності.

Восени 2018 року президент США Дональд Трамп заявив, що Росія порушує умови ДРСМД, і в цій ситуації його збереження не вигідне Сполученим Штатам. У грудні держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії, зажадавши протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, що, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує ДРСМД.

2 лютого Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором і почали процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через шість місяців, тобто 2 серпня. Росія заперечувала усі звинувачення США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.