Німецький міністр закликав ЄС почати місію з порятунку мігрантів

Понеділок, 8 липня 2019, 14:42

Міністр розвитку Німеччини Герд Мюллер закликав Євросоюз почати місії з порятунку мігрантів як в Середземному морі, так і "на лівійській землі".

Як повідомляє "Європейська правда", про це сказала в інтерв'ю Neue Osnabrücker Zeitung.

Мюллер звинуватив ЄС в тому, що він закриває очі на кризу, і закликав до негайних дій.

"Необхідна спільна гуманітарна ініціатива Європи і ООН з порятунку біженців на лівійській землі. Нова Єврокомісія повинна діяти негайно. Ми не можемо більше чекати жодного дня ", - сказав він.

Мюллер додав, що люди, які знаходяться в лівійських міграційних таборах, стикаються з перспективою "смерті в результаті насильства або голоду, смерті від спраги в пустелі на зворотному шляху або утоплення в Середземному морі".

У Середземному морі врятовано 2 човни із 216 мігрантами

Він також закликав Європейську комісію запустити нову програму порятунку на морі - в разі необхідності без одностайної згоди країн-членів ЄС - заявивши, що ЄС припинив звертати увагу на ситуацію з моменту закінчення операції "Софія".

"Чи хочемо ми, щоб Середземне море назавжди стало морем смерті, поки ми відвертаємося? Нова Єврокомісія повинна почати нову ініціативу і підтримати середземноморські держави, і більше не можна чекати згоди всіх членів ЄС", - додав міністр.

Морська місія ЄС "Софія", розпочата у 2015 році, ніколи не була офіційною пошуково-рятувальною програмою. Проте, відповідно до морських конвенцій ООН, моряки зобов'язані надавати допомогу кораблям, які перебувають у небезпеці, і протягом чотирьох років таким чином було врятовано: 49 000 мігрантів.

У березні 2019 року дипломати ЄС продовжили операцію "Софія" ще на шість місяців, але відкликали військово-морські активи блоку, фактично поклавши кінець рятувальній складовій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.