ЄС призупиняє місію "Софія" в Середземному морі через спротив Італії

Середа, 27 березня 2019, 09:28

Європейський Союз призупиняє розгортання військово-морських сил в рамках операції "Софія" у Середземному морі через розбіжності між державами-членами ЄС.

Про це повідомляє DPA із посиланням на джерела в ЄС.

До цього призвела неспроможність країн-членів ЄС домовитися про нову систему розподілу врятованих в Середземному морі мігрантів.

Якщо країни-члени ЄС не згодні з рішенням про призупинення, вони мають до середини дня подати заперечення. В іншому випадку рішення набере чинності і буде дійсне протягом шести місяців.

Мандат місії "Софія" був поновлений у грудні на три місяці і завершується 31 березня. Продовження операції не вдалося узгодити через спротив Італії, яка заявила, що більше не буде приймати врятованих на морі мігрантів, повідомляє Euractiv.

Доля місії ЄС у Середземному морі в руках Італії - єврокомісар

Операція "Софія" надалі проводитиме спостереження за діяльністю перевізників нелегальних мігрантів лише з повітря, також збережеться частина програми, яка передбачає навчання лівійської берегової охорони.

"Це - важко, але це був єдиний шлях, враховуючи позицію Італії, тому що ніхто не хотів повністю закрити місію "Софія", - сказав один з дипломатів ЄС.

Другий дипломат підтвердив, що угода була досягнута і повинна бути схвалена всіма урядами ЄС у середу.

З початку операції "Софія" в 2015 році у Середземному морі було врятовано майже 50 тисяч мігрантів, попри те, що лише декілька країн виділили кораблі чи літаки.

Раніше Німеччина звинувачувала Італію у саботажі операції "Софія". 

Відповідно до міжнародних правил, люди, яких врятували на морі, повинні бути доставлені в найближчі безпечні порти, які в більшості випадків знаходяться в Італії. Місія також має штаб-квартиру в Римі.

Глава МВС Італії Маттео Сальвіні погрожував заборонити кораблям "Софії" привозити мігрантів до італійських портів, якщо правила не будуть змінені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.