Польща: ліберали побоюються заворушень через антигейський випад церкви

П'ятниця, 2 серпня 2019, 17:08

Польська католицька церква загострила антигейську риторику, що стала домінуючою темою націоналістичної партії влади останніми тижнями, викликавши докори ліберальних політиків, які порівняли заяви архієпископа з підбурюванням до геноциду.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

У проповіді, присвяченій 75-й річниці Варшавського повстання, краківський архієпископ Марек Єдрашевський сказав, що Польща перебуває під "облогою веселкової чуми" захисників прав сексуальних меншин, яку він порівняв із колишнім комуністичним режимом у країні.

"Наша земля більше не страждає від червоної чуми. Це не означає, що немає жодної нової, яка хоче контролювати наші душі, серця та розум", - сказав він на месі в середньовічній базиліці Святої Марії, одній з найбільш важливих для поляків церкві.

"Не марксистська, більшовицька, але народжена у тому ж дусі - неомарксистська. Не червона, а веселкова", - процитував його TVN24.

Роберт Бeдронь, відкритий гей-політик з прогресивної партії Wiosna, засудив проповідь.

Качинський рішуче відкинув права ЛГБТ

"У нас уже були такі люди, політики, які вживали подібні слова, які призводять до величезних вбивств, геноциду. Це підбурювання до злочину, ненависті", - сказав він.

Напередодні парламентських виборів, що очікуються у жовтні, партія влади PiS зробила ворожість щодо геїв центральним фокусом своєї кампанії, змальовуючи права ЛГБТ як небезпечну іноземну ідею, яка підриває традиційні цінності в польській твердині католицизму. 

Проблема вилилася на вулиці в липні, коли тисячі контрдемонстрантів у провінційному місті Білостоці спробували заблокувати першу в місті ходу за права ЛГБТ. 

Контрдемонстранти значно переважали і почали переслідувати людей вулицями та бити їх. Тридцять осіб заарештовано.

Одностатеві шлюби та усиновлення в Польщі є незаконними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.