Макрон дав Британії місяць на пошук альтернативи щодо кордону в Ірландії

П'ятниця, 23 серпня 2019, 10:45

Президент Франції Еммануель Макрон закликав прем'єр-міністра Британії презентувати докладні пропозиції щодо розв'язання ірландського питання і не допустити виходу країни з блоку без угоди після 31 жовтня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Макрон запропонував знайти компромісне рішення, яке завадить "жорсткому" Brexit, але попередив, що будь-яка угода повинна бути досягнута протягом наступного місяця.

Глава МЗС Люксембургу: для вирішення ключової проблеми Brexit знадобиться чудо

"Ніхто не збирається чекати до 31 жовтня, щоб знайти правильне рішення", - сказав президент Франції.

Зі свого боку прем'єр-міністр Британії повторив, що хоче уникнути сценарію виходу з блоку без угоди. "Звичайно, я хочу укласти угоду. Я думаю, що ми можемо укласти угоду і гарну угоду", - сказав Джонсон на спільній пресконференції з Макроном.

Джонсон за останні дві доби здійснив візити до Берліна і Парижа, намагаючись вийти з глухого кута щодо ірландського питання. Він зробив це після того, як в понеділок увечері в листі до президента Європейської ради Дональда Туска закликав скасувати так званий механізм "бекстоп" в Ірландії.

ЄС відповів прем’єру Британії: угода про Brexit переглядатися не буде

Метою "бекстопу" є запобігання жорсткого кордону між Північною Ірландією і Ірландією шляхом збереження всього острова в митному союзі ЄС, якщо ЄС і Британія не погодять нову торгову угоду.

ЄС категорично відмовляється змінювати угоду про вихід Британії. Британія повинна вийти з ЄС до 31 жовтня. Варіант виходу без затвердженої угоди загрожує королівству дефіцитом палива, харчів та медикаментів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.