ЄС погрожує Бразилії відкласти угоду про вільну торгівлю через пожежі тропічних лісів

Субота, 24 серпня 2019, 15:57

Президент Європейської Ради Дональд Туск погрожує Бразилії замороженням угоди про вільну торгівлю через нехтуванням лісовими пожежами, які спустошують тропічні ліси Амазонії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це говориться у його ремарках, присвячених початку роботи Саміту G7 у французькому Біарріці.

"Палаючий дощ Амазонії став ще одним гнітючим знаком нашого часу. Ми, звичайно, виступаємо за угоду між ЄС та Меркосур, яка також стосується захисту клімату та навколишнього середовища, але важко уявити гармонійний процес ратифікації європейськими країнами до тих пір, поки уряд Бразилії дозволить знищити зелені легені планети Земля. Йдеться про наше "бути чи не бути",- зазначає Туск.

Разом із тим він зазначає, що ЄС готовий запропонувати Бразилії фінансову допомогу у боротьбі з пожежами.

Нагадаємо, ультраправого президента Бразилії Жаїра Болсонару звинувачують у заохоченні лісорубів до підпалів та недостатньому використанні ресурсів для боротьби з пожежами. Болсонару натомість звинуватив екологічні групи у підпалах з метою дискредитації країни.

Райони тропічних лісів зазвичай підпалюють, щоб розчистити місце для фермерських господарств, особливо для скотарів. В рамках угоди "Меркосур" експортери яловичини отримають вигоду від річної квоти у 99 тисяч тонн, яка буде обкладатися низьким тарифом 7,5%.

Раніше уряди Франції та Ірландії вже виступили за відкладання голосування про вільну торгівлю із блоком Меркосур (до нього входять Аргентина, Бразилія, Парагвай, Уругвай та Венесуела), до вирішення проблеми пожеж.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.