Зеркаль закликала до тиску на РФ через українські кораблі

Понеділок, 4 листопада 2019, 15:32

Заступниця глави МЗС України Лана Зеркаль заявила, що рішення Трибуналу ООН з морського права залишається невиконаним Росією, оскільки захоплені українські судна досі не звільнені, і закликала міжнародну спільноту до тиску на РФ.

Про це Зеркаль написала на своїй сторінці у Facebook у понеділок, повідомляє "Європейська правда".

"Росія намагається презентувати, що вона виконала рішення Трибуналу, коли звільнила наших хлопців (про що негайно після звільнення повідомила Міжнародний трибунал з морського права). Проте це не так!" - написала заступниця міністра, маючи на увазі звільнення 24 моряків у рамках великого обміну полоненими у вересні.

Україна у трибуналі ООН звинуватила РФ у порушенні імунітету військових кораблів

"Хочу нагадати рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року: Росія має негайно передати під контроль України "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу", - зазначила Зеркаль.

Вона додала, що станом на сьогодні рішення Міжнародного трибуналу з морського права не виконано, а Росія умисно продовжує порушувати норми і принципи міжнародного права.

"Допоки кораблі не будуть безумовно повернуті під контроль України, тиск на Росію має бути продовжений. Міжнародне співтовариство має бути свідоме триваючого порушення міжнародного права, а саме невиконання наказу", - зазначила вона.

ЄС: нарешті Сенцов, моряки та інші українці повернулися додому

У понеділок глава МЗС Вадим Пристайко заявив, що Україна направила Росії ноту з вимогою вказати координати українських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та буксиру "Яни Капу", які у листопаді 2018 року захопили і обстріляли російські військові.

За словами Зеркаль, Україна вже 7 разів зверталась до Росії з вимогою звільнити судна. Відповідей на жодне звернення Росія не надала, зазначила заступниця міністра.

10 жовтня Пристайко заявив, що Росія поверне українські військові кораблі найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.