ЄС і США закликали владу Молдови до компромісу на тлі можливого падіння уряду

П'ятниця, 8 листопада 2019, 15:29

Посольство США і представництво ЄС в Молдові закликали політичних лідерів країни до компромісу на тлі можливої відставки уряду.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Посольство США у п'ятницю опублікувало у Facebook заяву, у якій висловило підтримку зусиллям прем'єр-міністра Санду, президента Додона та правлячої коаліції "щодо подолання політичного глухого кута".

Парламент Молдови у п’ятницю може відправити уряд у відставку

"Реформи, критично важливі для демократичного розвитку Молдови, вже занадто довго затримуються", - заявило посольство.

"Як друг Молдови, ми закликаємо політичних лідерів країни швидко досягти консенсусу щодо рішення, яке збереже шлях до реформи правосуддя та дозволить уряду працювати над покращенням життя всіх молдован", - закликало відомство.

Заяву практично аналогічного змісту у своєму Facebook оприлюднив глава представництва ЄС у Молдові Петер Михалко.

Конфлікт між партіями влади поставив під загрозу уряд Молдови

Як повідомлялось, молдовські соціалісти вимагають від уряду відкликати поправки до закону "Про прокуратуру". Якщо цього не трапиться, уряду Санду загрожує відставка.

У ці хвилини розпочалось засідання молдовського парламенту, на якому депутати або домовляться, як вирішити кризу, або висловлять недовіру уряду.

Згідно з поправками, які не влаштовують соціалістів, прем'єр-міністр отримує право обирати кандидатів на пост генпрокурора і потім представляє їх Вищій раді прокурорів.

Також соціалісти вимагають відставки міністра юстиції Стамате, яка анулювала результати конкурсу на посаду генпрокурора.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.