Зеленський назвав умови проведення виборів на Донбасі

Понеділок, 2 грудня 2019, 10:50

Президент Зеленський заявив, що місцеві вибори на Донбасі можуть відбутися лише за умови виведення всіх незаконних збройних формувань, та назвав три головні теми, про які планує говорити на "нормандській зустрічі" в Парижі.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Зеленський розповів у інтерв'ю західним ЗМІ Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazeta Wyborcza.

За його словами, є три пункти, виконання яких покаже, чи справді усі сторони прагнуть закінчити війну.

У Нормандському форматі можуть ухвалити "велику угоду", що включатиме газ і Донбас

"Перше - це обмін полоненими, з передбачуваними термінами. Я впевнений, що Франція і Німеччина підтримують це, і поки я не бачу, чому Росія може бути проти. Але є дуже делікатні питання. Наприклад, бойовики на Донбасі підтверджують список ув'язнених, але у нас є дані про дуже відмінну кількість (полонених)", - сказав Зеленський.

"Друга історія, яка є дуже складною, це перемир'я. На всіх зустрічах в Мінську, з усіма домовленостями і поясненнями вона серед перших, найважливіших моментів. Але навіть якщо обстріли порідшали і кількість жертв стала значно меншою, це не припинилося", - додав він.

"І третій момент, перш ніж приступити до виборів, - це повне виведення всіх незаконних військових формувань – байдуже, якого роду, в якій формі та з якою зброєю", - зазначив глава держави.

Він додав, що Україна безперечно прагне вирішення цих трьох головних питань. "Але ми подивимося, чи дійсно цього хоче Росія", - сказав він.

Зеленський наголосив, що без виведення сил бойовиків Україна не погодиться на вибори.

Пристайко пояснив, що передбачає "формула Зеленського" для Донбасу

"Вибори відбуваються за українським законодавством. І український закон виключає присутність бойовиків. Всі українські партії повинні мати доступ (до участі у виборах), спостерігачі, журналісти, ОБСЄ, Центральна виборча комісія. Якщо там будуть збройні угруповання, жодна партія туди не поїде".

Зеленський зазначив, що не погоджується з пунктом Мінських угод, за яким "спочатку - вибори, а потім - контроль над кордоном". "На жаль, тут у нас є суперечності. І, звісно, це потрібно вирішити", - сказав він.

Зеленський категорично відкинув можливість військового шляху повернення контролю над Донбасом у випадку провалу мирних переговорів.

"У будь-якому випадку я не почну війну на Донбасі. Однак я знаю, що є багато гарячих голів, особливо серед тих, хто зараз виходить на вулиці, кажучи: давайте відвоюймо Донбас назад! Але якою ціною? Я вважаю, що цими людьми керують попередні правителі. І, чесно кажучи, мене це дивує. Та й не тільки мене – запитайте про це закордонних політиків", - сказав Володимир Зеленський.

Зустріч у нормандському форматі за участі глав України, Росії, Франції і Німеччини відбудеться 9 грудня в Парижі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.