Єврокомісія хоче вивести з обігу монети в 1 і 2 євроценти

Вівторок, 28 січня 2020, 14:34

Єврокомісія планує в середу представити нову робочу програму, серед пропозицій якої – виведення з обігу монет номіналом в 1 і 2 євроценти.

Про це повідомляє газета Sueddeutsche Zeitung, яка ознайомилась з проєктом документа, передає "Європейська правда".

Проєкт робочої програми Єврокомісії, зокрема, включає пропозицію "єдиних правил округлення", спрямовану на виключення найдрібніших монет.

Документ посилається на звіт Єврокомісії за 2018 рік, згідно з яким все більше країн з європейською загальною валютою перейшли на округлення сум до 5 центів при здійсненні покупок. Ініціатива економить витрати на виготовлення одно- і двоцентових монет, витрати на підрахунок і транспортування.

Щорічні опитування комісії також показують, що у жодній з країн немає переважної підтримки випуску цих двох типів монет.

У січні 17 з 19 центробанків єврозони припинять випуск банкнот по 500 євро

Те, що зараз планує Єврокомісія, вже деякий час обговорюється. Зовсім недавно заступник глави парламентської групи зелених в Бундестазі Олівер Кріш закликав покласти край одно- і двоцентовим монетам. Вони "абсолютно не потрібні і в основному є зайвим тягарем в гаманці".

Слід зазначити, що у таких країнах ЄС, як Фінляндія або Ірландія, дрібні монети більше не карбуються. У деяких країнах єврозони супермаркети та інші магазини округлюють ціни, тому одно- і двоцентові монети більше не потрібні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: