Китаю наказали замінити посла в Празі після погроз чеським компаніям

Понеділок, 9 березня 2020, 14:25

Китай повинен замінити свого посла в Чеській Республіці після того, як посольство Китаю надіслало погрозливий лист чеській владі, заявив прем'єр-міністр Андрей Бабіш.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Як зазначає агентство, позиція Бабіша може ще більше погіршити відносини між двома країнами.

У січні посольство Китаю в Празі заявило в листі, надісланому офісу президента Чехії, що Пекін помститься чеським компаніям, що працюють у Китаї, якщо спікер Сенату Ярослав Кубера здійснить заплановий візит у Тайвань.

Лист від 10 січня попереджує: чеські компанії, що працюють в Китаї, наприклад, дочірня компанія Volkswagen Skoda Auto та кредитна група Home Credit, постраждають, якщо Кубера таки поїде.

Кубера помер перед тим, як здійснити подорож. Його наступник Мілош Вистрчил, ймовірно, наполягатиме на тому, щоб Китай замінив посла, і Бабіш підтримує такий запит, повідомляє Чеське телебачення.

"Ця людина є досить самобутньою, і те, що він написав, це абсолютно неприйнятно, ми повинні це відкинути", - сказав прем'єр.

Чотири найвищі чеські чиновники, зокрема президент Мілош Земан, який активно наполягав на тісніших стосунках з Китаєм, зустрінуться в середу на черговій дискусії з питань зовнішньої політики, де вони, як очікується, розглянуть це питання.

Пелосі попередила ЄС, що Huawei репрезентує державну поліцію Китаю

Дипломатичні зв'язки між двома країнами охололи минулого року, коли міська влада Праги висловила підтримку Тибету та вимагала змін до міжміського партнерського договору з Пекіном щодо посилання на політику Китаю щодо Тайваню.

Китай вийшов з угоди, а Прага натомість уклала партнерство з Тайбеєм, столицею Тайваню. Китай вважає Тайвань частиною своєї території і наполегливо просуває модель "одна країна, дві системи", яку Тайвань відкидає. Уряд Бабіша неодноразово заявляв, що він дотримується політики Китаю.

Попередня тріщина у двосторонніх відносинах побігла в грудні 2018 року, коли чеська служба з кібербезпеки попередила про ризики використання мережевих технологій, наданих китайськими виробниками телекомунікаційного обладнання Huawei та ZTE.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.